Fysieke Winkel

Weibuorren 63A - Ureterp

Geopend dinsdag t/m zaterdag

Online shop altijd open

Fysieke Winkel

Weibuorren 63A - Ureterp

Geopend di t/m za

Online shop altijd open

Krantenartikel Leeuwarder Courant

Een zwevende dartpijl als spiegel van de ziel

13 januari 2018 Wieberen Elverdink Friesland

Dion en Bianca van der Mierden achter de balie van hun dartswinkel in Ureterp. FOTO JILMER POSTMA
Meer dan ooit heerst in Nederland de dartkoorts. En dat zullen ze weten ook, bij speciaalzaak Dosha Sports in Ureterp. Onehundredandeiiighty!
 
Van de week nog, vertelt Dion van der Mierden, hield plots een Brabander halt op de Weibuorren. De man reed ruim 200 kilometer naar Ureterp, alleen om een set dartpijlen af te halen.
 
Exclusieve en niet goedkope exemplaren weliswaar, uit de lijn van de pas afgezwaaide dartsgrootheid Phil ‘The Power’ Taylor, maar toch. Een rit van dik twee uur.
 
Kiem
 
Het illustreert de status van Dosha Sports als adres van importantie in de markt van dartsbenodigdheden. Een alsmaar uitdijende nering, die Dion en zijn vrouw Bianca op 1 april naar Ureterp verplaatsten, ingeklemd tussen een bakkerszaak en een drogisterij in een onopvallend pand dat jarenlang leegstond.
 
Van der Mierdens ouders legden in 1997 in Helmond de kiem voor het bedrijf. Het was de tijd waarin de dartkoorts in Nederland voor het eerst opstak, ook bij Dion van der Mierden, destijds naar eigen zeggen nog een ,,jonge snotkwal’’.
 
De successen van de Haagse postbode Raymond van Barneveld maakte de Britse sport in Nederland mateloos populair. Honderdduizenden tv-kijkers aanschouwden gebiologeerd hoe nog onbekende helden ranke pijltjes met bijna computergestuurde precisie schijnbaar emotieloos in een minuscuul vakje plantten.
 
Booming business
 
Die kijkers bliefden plots zelf ook een dartbord aan keukendeur of slaapkamermuur en de van der Mierdens zagen er slim de handel van in.
‘Ik meet mensen een set darts aan alsof het een bril is’
 
De ouders van Dion van der Mierden zijn inmiddels geëmigreerd en deden de zaak over aan hun zoon en diens partner. Na omzwervingen in Sneek en daarna in Drachten, waar de dartswinkel uit zijn jas groeide, streek het koppel vorig jaar neer in Ureterp.
Dosha Sports heeft zo’n twaalfhonderd verschillende pijlen in het assortiment. FOTO JILMER POSTMA
Behalve het bedrijfsadres veranderde ook de markt in de afgelopen twintig jaar danig. Darts is booming business. In vijftien jaar tijd, schat Van der Mierden, verviervoudigde zijn omzet, opgestuwd door voortdurende Nederlandse successen in de sport en de daarmee samenhangende toename aan zendtijd. En het plafond lijkt nog niet in zicht.
 
Professioneler
 
De wintertijd vormt traditioneel de piek in de drukte. Het is de tijd van de WK’s, waarbij vooral het zowat integraal op tv uitgezonden toernooi van de hoogst aangeschreven dartsbond PDC – met de finale op nieuwjaarsdag – de verkoop aanwakkert. ,,Dat weten we ook. Half november beginnen we dan al rustig met aanvullen.’’
 
Met de groeiende populariteit van de sport signaleert de dartsman ook een toenemend professionalisme bij de thuisdarter. Waar amateurs vijftien jaar terug genoegen namen met tamelijk universeel werptuig, wensen zij nu veeleer materiaal dat op hun persoonlijke voorkeur is toegesneden.
 
,,Ik meet mensen een set darts aan alsof het een bril is’’, vertelt Van der Mierden. ,,Een soort dartopticiën dus.’’ Achter in de zaak staan twee oefenborden, waar klanten een pijltje kunnen gooien.
 
De winkelier aanschouwt hun techniek, volgt de baan van de pijl terwijl die naar het bord zoeft en registreert de hoek waarin het projectiel het doelwit treft.
 
Oefenworp
 
De analyse die daaruit voortvloeit bepaalt welke van de ongeveer twaalfhonderd verschillende pijlen (uiteenlopend in bijvoorbeeld gewicht, lengte of stroefheid van de greep) Van der Mierden van de rekken haalt. ,,Meestal is het dan bij het tweede of derde setje al goed.’’
 
Het klinkt misschien gek, maar de Van der Mierdens lezen veel meer af aan zo’n oefenworp. Een gooibeweging, hebben ze geleerd, vormt soms een spiegel van de ziel.
 
,,Je kunt aan de manier van gooien soms zien of iemand goed in zijn vel zit. Maakt hij zijn beweging wel goed af? Heeft hij er wel plezier in? Dan kun je zo iemand twintig verschillende setjes geven, maar niets werkt dan. Het komt weleens voor dat we dan vragen: joh, gaat het wel goed met je?’’
 
 

Neem contact met ons op

Informatie